• Hakkımızda
  • Gizlilik Politikası
  • İletişim
Haber Oran
  • ANA SAYFA
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Hukuk
    • Hukuk Haberleri
    • Hukuk Sözlüğü
  • Köşe Yazıları
    • Avukatın Günlüğü
    • H.Erdal DEMİR
    • Ekonomik Bakış
    • GÖKYÜZÜ PUSULASI – ASTROLOJİK ÖNGÖRÜLER
  • Sağlık
  • Sanat
  • Soru-Cevap
  • Spor
  • Teknoloji
  • Yayın Akışları
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • ANA SAYFA
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Hukuk
    • Hukuk Haberleri
    • Hukuk Sözlüğü
  • Köşe Yazıları
    • Avukatın Günlüğü
    • H.Erdal DEMİR
    • Ekonomik Bakış
    • GÖKYÜZÜ PUSULASI – ASTROLOJİK ÖNGÖRÜLER
  • Sağlık
  • Sanat
  • Soru-Cevap
  • Spor
  • Teknoloji
  • Yayın Akışları
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Haber Oran
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Ana Sayfa Yüksek Yargı Kararları

Alacaklı vekiline Uyap sistemi üzerinden sorgulama yetkisi verilmiş ise de, bu yetki İcra Memurunun sorgulama görevini ortadan kaldırmaz.

Alacaklı vekiline Uyap sistemi üzerinden sorgulama yetkisi verilmiş ise de, bu yetki İcra Memurunun sorgulama görevini ortadan kaldırmaz. Yani, alacaklı vekilinin talebi üzerine İcra Dairesi görevlileri sorgu yapmak zorundadır.

17 Ekim 2017
in Yüksek Yargı Kararları
0
0
PAYLAŞIM
3
GÖRÜNTÜLENME
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Alacaklı vekiline Uyap sistemi üzerinden sorgulama yetkisi verilmiş ise de, bu yetki İcra Memurunun sorgulama görevini ortadan kaldırmaz. Yani, alacaklı vekilinin talebi üzerine İcra Dairesi görevlileri sorgu yapmak zorundadır.

 

YARGITAY 12. HUKUK DAİRESİ

E. 2012/5309

K. 2012/20891

T. 18.6.2012

* İCRA MÜDÜRÜNÜN AVUKATIN TALEBİNİ YERİNE GETİRMEMESİ (Borçluya Ait Araçların Güncel Takyidat Bilgilerinin Sorgulanması Talebi – UYAP Kapsamında Avukatlara Sorgulama Yapma İmkanı Verilmesinin İcra Müdürünün Görevini Ortadan Kaldırmayacağı)

* AVUKATIN TALEBİNİN İCRA MÜDÜRLÜĞÜNCE REDDİ (Araçların Takyidat Bilgilerinin Sorgulanması Talebi – Takip Dosyalarında Avukatlara UYAP Kapsamında Sorgulama Yapma İmkanı Verilmesinin Red Sebebi Oluşturmayacağı/İcra Müdürünün Sorgulama Görevini Yapması Gerektiği)

* TAKYİDAT BİLGİLERİNİN SORGULANMASI (İcra Müdürünün Görevi Olduğu – Taraf Vekillerine UYAP Kapsamında Sorgulama Yapma İmkanı Verilmesinin Alacaklı Vekilinin Talebinin Reddedilmesi Anlamına Gelmediği/İcra Müdürlüğü İşleminin İptaline İlişkin Şikayetin Kabulüne Karar Verileceği)

* İCRA MÜDÜRLÜĞÜ İŞLEMİNİN İPTALİ (UYAP Kapsamında Taraf Vekillerine Araçların Takyidat Bilgilerini Sorgulama İmkanı Verildiği/Sorgulamanın İcra Müdürünün de Görevi Olduğu – Vekilin Talep Konusu Sorgulamayı Yapma Yetkisi Bulunduğundan Bahisle Talebinin Reddedilemeyeceği)

* UYAP KAPSAMINDA ARAÇ TAKYİDAT BİLGİLERİNİN SORGULANMASI (Takip Dosyasına Taraf Vekili Olarak Kaydedilen Avukatlara Sorgulama Yapma İmkanı Verilmesinin İcra Müdürünün Görevini Yerine Getirmemesi İçin Sebep Oluşturmayacağı – Vekilin Sorgulama Talebinin Reddedilemeyeceği)2004/m.16

ÖZET : Alacaklı vekilinin takip dosyasından yaptığı talep doğrultusunda, borçluya ait araçların güncel takyidat bilgilerinin sorgulanması görevi icra müdürünün görevleri arasındadır. Takip dosyasına taraf vekili olarak kaydedilen avukatlara, Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) kapsamında talep konusu olan sorgulamayı yapma imkanı verilmiş ise de, alacaklı vekili olan avukata tanınan sorgulama yapma imkânının, icra müdürünün talep konusu sorgulamayı yapma görevini ortadan kaldırmaz. Alacaklı vekilinin müdürlük işleminin iptaline ilişkin şikayetinin kabulüne karar verilmesi gerekir.

DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi Emin Bilseloğlu tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : Alacaklı vekilinin takip dosyasından 02.01.2012 tarihinde talepte bulunarak, takip borçlusuna ait iki adet aracın güncel takyidat bilgilerinin sorgulanmasını istediği, icra müdürünün 03.01.2012 tarihinde alacaklı vekilinin de UYAP sisteminden talep konusu olan sorgulamayı yapma yetkisi bulunduğunu belirterek alacaklı vekilinin talebini reddettiği, alacaklı vekilinin icra mahkemesine şikayet yoluyla başvurarak, 03.01.2012 tarihli müdürlük işleminin iptalini istediği, mahkemece şikayetin reddine karar verildiği anlaşılmaktadır.

Alacaklı vekilinin takip dosyasından 02.01.2012 tarihinde yaptığı talep doğrultusunda, borçluya ait iki adet aracın güncel takyidat bilgilerinin sorgulanması görevinin icra müdürünün görevleri arasında olduğu, Adalet Bakanlığı ile Türkiye Barolar Birliği arasında 02.05.2011 tarihinde imzalanan Veri Erişim, Paylaşım ve Kullanım Esaslarına Dair Protokol kapsamında, takip dosyasına taraf vekili olarak kaydedilen avukatlara, Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) kapsamında talep konusu olan sorgulamayı yapma imkanı verilmiş ise de, alacaklı vekili olan avukata tanınan sorgulama yapma imkânının, icra müdürünün talep konusu sorgulamayı yapma görevini ortadan kaldırmayacağı, belirtilen bu gerekçe ile alacaklı vekilinin şikayetinin kabulüne karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.

SONUÇ : Alacaklının temyiz itirazlarının kabulu ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 18.06.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Etiket: avukat uyap üzerinden sorgu yapabilir miavukatın sorgu yapabildiği durumda icra dairesinden talepte bulunabilir miicra dairesiicra dairesinde yapılan sorguicra dairesinden sorguicra müdürlüğünelerin sorgusu yapılabilir
  • Popüler
  • Yorumlar
  • En Yeni

Yarısı doldurulmuş bir bardağın ne kadarı boştur?

23 Mayıs 2020

ODTÜ’de okuyorum diyen biri nerede okuyor olabilir?

15 Aralık 2019

Bugs Bunny’nin rakiplerinden kırmızı saç, sakal ve bıyıklara sahip, çabuk sinirlenen, maden arayıcısı, haydut ve kovboyun adı nedir?

20 Şubat 2017

Daireye üst kattan veya çatıdan su sızarsa, ya da yağmur suyu basarsa ne yapılmalıdır?

27 Eylül 2018

Mirasçılık Belgesi almak için mirasçı olmaya gerek yok!

0

Brezilyalı Futbol Efsanesi Pele Hayatını Kaybetti

0

2023 Yılı Asgari Ücret 8500 TL Oldu

0

Volvo Yedek Parça Ankara İçinde Nereden Alınır?

0

Cumhuriyet 103 Yaşında: Ciddiyet mi, Aydınlanma mı?

21 Ekim 2026

Devlet Yönetiminde “Bizden” Değil, Hukuk ve Liyakat Esas Olmalıdır

9 Ekim 2026

Borsa Kumar Değildir; Ancak Bunun Şartı Gerçek, Şeffaf ve Denetlenebilir Bir Piyasadır

2 Ekim 2026

Umut Vermek mi, Gerçeği Söylemek mi? Hukukta Dürüstlük, Güven ve Vicdan

30 Eylül 2026
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • ANA SAYFA
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Hukuk
    • Hukuk Haberleri
    • Hukuk Sözlüğü
  • Köşe Yazıları
    • Avukatın Günlüğü
    • H.Erdal DEMİR
    • Ekonomik Bakış
    • GÖKYÜZÜ PUSULASI – ASTROLOJİK ÖNGÖRÜLER
  • Sağlık
  • Sanat
  • Soru-Cevap
  • Spor
  • Teknoloji
  • Yayın Akışları

© 2026 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.